Je bekijkt nu Hoe adem jij?
Zen-like mature handsome man meditating on green grass yoga mat concentrating on his breathing exercises in public park forest outdoors.

Hoe adem jij?

Laatst las ik ergens wat gezondheid en leven is: Met iedere hartslag en ademteug werk je aan je gezondheid. Het is een komen en gaan, een verliezen en winnen. Dat is leven.

 Daar zit zeker een mooie essentie in. Het gaat er telkens over een balans te vinden. Rust is nodig, maar ook actie. Inname en uitscheiding. Adem en juist uitblazen. Denken en doen. Zoeken en vinden. Vergeten en focussen. Iedere keer weer terug komen in deze balans. En volmaakte gezondheid is er maar eventjes, precies in het midden van alle tegenstellingen. Gezondheid gaat dus volgens nog meer over iedere keer weer de weg naar het midden te vinden. Je hoeft en kunt daar niet altijd zijn. Telkens weer sturen en bijdraaien om daar heen te gaan.

Zo is het ook met de ademhaling:  soms is deze snel en hoog, dan weer langzaam en soms met een lage hartslag. Maar hoe vind je daar je midden in? Vaak zijn we zo gejaagd dat we, ook als we rustig zitten, in feite nog aan het rennen zijn. In ons hoofd en ons fysieke systeem is dan zoveel actie wat bij rennen, vechten of vluchten hoort. Het ademcentrum is op dat moment ook te actief en laat je ademen in een patroon dat bij deze actie past. Zonder dat je het door hebt ben je dan eigenlijk een flink stuk door het park aan het rennen of een berg aan t beklimmen. Dat kost veel energie en brengt je uit balans. Met je ademhaling heb je veel invloed op dit systeem. Als je rustiger ademt breng je ook je brein en fysieke stelsel weer tot rust. Actie, gasgeven of remmen  Zo’n rem- en gaspedaal hebben we allemaal in ons en werkt nauw samen met het ademcentrum. Een adem-analyse kan je veel vertellen over hoe jij ademt. Je adempatroon wordt hierbij inzichtelijk gemaakt.

Wat is jouw adempatroon in rust en is dat werkelijke rust? Wanneer is er actie in lijf en brein gewenst? Maar vooral:Welke ademhaling past nu écht bij jou?

Je hersenen maken geen verschil tussen fysieke of mentale stress. Dus bij een inspanning kun je jouw adempatroon in een stresssituatie zichtbaar maken. Past deze actie en is dit een goede ademhaling en reactie bij stress? Met de Ademmeting en Inspanningstest krijg je hier antwoorden op. Ook leer je bij welke hartslagzones jij het beste kunt sporten zodat je je zlef niet in een te grote survival brengt en wel effectief genoeg traint. Zo kun je met je ademhaling weer in balans komen. En dat is nodig voor herstel en een goede gezondheid. Ga naar www.kiwinederland.nl voor meer informatie over de ademmetingen.

Nico van der Breggen

Geef een reactie