Je bekijkt nu Multitasking en Doen

Multitasking en Doen

We hebben een enorm complex en ingenieus brein. We maken per dag onbewust rond 500.000.000 beslissingen. In ons hoofd zijn 10 biljoen hersencellen en kan elke zenuwcel weer contact maken met 1000 tot wel 10.000 andere cellen. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen. Zo ontstaan er nieuwe verbindingen. Dat maakt ons creatiever en kunnen we beelden, gedachten en ideeën met elkaar associëren. Je zou kunnen stellen dat we heel wat informatie tegelijk aankunnen. Dat klopt ten dele ook. Maar of we er juist slimmer, sneller of geconcentreerder van worden is de vraag. Toch kunnen we het best maar één ding tegelijk doen. Uit een artikel in het dagblad Trouw vernam ik dat mensen die veel multitasken eigenlijk niet zo goed twee taken tegelijk kunnen uitvoeren. Maar juist de mensen die wel goed kunnen multitasken doen het niet of veel minder frequent. Dat is opmerkelijk.

Zeg eens, hoe vaak check jij je mail per dag of lees je het nieuws en bel je tegelijkertijd? Het blijkt dat de mensen die de neiging hebben om veel acties tegelijk te doen juist impulsief zijn, graag prikkels opzoeken een slechte concentratie hebben. Ze vinden het lastig om zich op één ding te focussen. Dat vinden ze al gauw saai en vervelen zich bij een herhaling. Even nuanceren; aan tafel eten met mooie muziek op de achtergrond is een andere vorm van twee dingen tegelijk doen dan eten en op het zelfde moment de krant lezen, of tijdens het autorijden telefoneren. Het blijkt dat multitasking de laatste jaren is toegenomen. Een grote bijdrage levert daaraan de smartphones en de tablets. Doch, het aantal uren dat we gemiddeld met  media bezig zijn is juist gelijk gebleven. Zes a zeven uur per dag. Een verschil is echter dat we meerdere media tegelijk willen beheersen; telefoneren en een mail lezen. Televisie of internet ingeschakeld hebben terwijl we tussendoor sms –en of de mail checken. Juist dat zorgt dat we snel overvol zijn (lees: overbelast raken) in plaats van dat we meerdere hersencellen aanmaken. Het is een vorm van stress en van overprikkeling van onze hersencellen waardoor stresshormonen aangemaakt worden.

Er is maar één remedie om weer te herstellen van deze brein-stress: Ga hardlopen! Dan ben je met enkel één ding bezig; lopen. Dat is een spanning die je lijf en brein herkennen en goed kunnen hanteren. Een gezonde stress dus. Als je je fysiek inspant, ben je minder met je brein aan het werk. Dat is de kracht van lopen, de eenvoud van rennen, van de herhalende beweging van je lichaam; het symmetrisch en ritmisch bewegen. Wellicht ben je een denker, tob je van alles, of pieker je over ‘levensvragen’. Ook dat is een flinke stressor waar je hersenen van op hol slaan. Je gedachten nemen het van jou over en lijken niet te stoppen. En je weet; je kunt maar één ding tegelijk doen. Dus ga dan wat doen. Ga even een blokje om hollen of ga een eind fietsen. Als je dit gaat doen, zal direct je hersendeel wat overactief was bij het piekeren tot rust komen omdat er andere hersencellen geactiveerd worden. Het maakt ons oplossingsgerichter. Vaak is het zo dat je juist door niet te denken beter gaat voelen. Ook voelen wat bij je past en welke beslissingen je het best kunt nemen Terwijl ik dit schrijf hoor ik buiten de koekoek roepen. Hij is maar met één ding bezig; z’n territorium aan het verdedigen en roept; hier ben ik, hier woon ik. Prettig, zo eenvoudig.

Nico van der Breggen

Geef een reactie