Je bekijkt nu Bewegen vakantie versus werk

Bewegen vakantie versus werk

Over bewegen, vakantie en werken

 In de vakantie wat werkcijfers over bewegen…

3,9% was in 2013 het verzuimpercentage in Nederland.

20% van de werknemers neemt nooit een lunchpauze.

22 % van de Nederlanders heeft een flink slaapprobleem.

25% van de Nederlanders boven de 15 jaar rookt.

40 % heeft overgewicht.

40% voelt zich eenzaam.

62% sport meer dan 4 keer per maand. Dit is gemeten door NOC*NSF in april 2014. In april 2013 was dit getal 59%. Oftewel 450.000 sporters meer in dit jaar!

75% van de Nederlanders ervaart een goede tot zeer goede gezondheid.

75% van de volwassenen voldoet aan de beweegnorm. De norm voor volwassenen is: Een half uur ten minste matig intensieve lichamelijke activiteit op minimaal vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week.

Bijna 3 miljoen mensen gaan regelmatig naar de sportschool.

1.6 miljoen hardlopers en iets meer dan 1 miljoen wielrenners telt Nederland.

Wat een getallen… te veel om te onthouden. Dus probeer dat dan ook maar niet. Maar welke maakt op jou het meeste indruk? Bij mij een paar opvallende cijfers: Dat 75% zich gezond, ja zelfs ook zeer gezond voelt. Kennelijk is dat ook dezelfde groep die voldoet aan de beweegnorm van minstens 5 keer per week flink bewegen en toch heeft 40% van de Nederlanders overgewicht!

Vermoedelijk hebben veel mensen een andere perceptie over hun lichaamsgewicht, hun vitaliteit en lichaam en ‘bewegingbeleving’. Best wel vreemd dat we een ‘beweegnorm’ nodig hebben en dat deze op een half uur bewegen staat per dag. Dat is in feite niet veel… waarom is deze norm niet hoger? Dat zou toch op 2 uur moeten zijn? In de oertijd zou die beweegnorm waarschijnlijk op  minstens 5 uur per dag flink rennen en bewegen zijn. Alleen sprak je toen niet van een bewust vrijwillig bewegen als sportschool of potje voetballen maar van een noodzaak om je voedsel  bij elkaar te sprokkelen en je slaapplek veilig te stellen. We moeten meer bewegen want van bewegen worden we slim.

En in de huidige tijd zit er kennelijk iets in ons brein wat ons juist op de bureaustoel of de bank houdt. Ja, het scherm, de werkdruk, de cijfers. We verzuimen bijna 4 % op het werk in een jaar. Dat zijn 7 dagen per jaar. Een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Uit een ander onderzoek komt dat werknemers juist 18% zijn productiever als ze sporten en een lunchpauze nemen en daardoor 27% minder verzuimen! Dan is het toch duidelijk:…Hup, meer bewegen! Werkgevers, geef een eigen bedrijfs-beweegnorm aan en leg de lat wat hoger. Mensen, plan in je eigen agenda meer sportmomenten En werkgever; plan langere verplichte pauzes en bied sport aan! En ga vooral hardlopen als je dat wilt en kunt.

Dat is zo eenvoudig te bewerkstelligen! Schoenen aan en hup, naar buiten. Bij bewegen maak je meer hersencellen aan, dus wordt je nog slimmer ook. De vakantietijd… een tijdje geen werk, uitrusten. Heel goed! Even niets, eindelijk weer tijd voor dingen waar je anders minder aan toe komt. Maar vergeet het bewegen en sporten niet. Je hebt het nodig om te ontstressen én je kunt na het bewegen veel beter rusten en werkelijk ontspannen. Zo werkt je brein en lichaam nu eenmaal.Een heel mooie vakantie allemaal! Rust goed uit!

Bronvermelding: De benoemde cijfers en onderzoeken komen van NationaalKompas Volksgezondheid

Geef een reactie