Je bekijkt nu Over treinen, trainen, deuropeners en eye-openers

Over treinen, trainen, deuropeners en eye-openers

Wat is een van de voordelen van een loopgroep? Je kunt zo heerlijk “treintje spelen”. Dat is in een heel rustig tempo achter elkaar rennen zodat iedereen uit mijn loopgroep dit met gemak kan bijhouden. Een van de voorwaarden is dat je lang kunt blijven uitademen. De achterste loper rent langzaam aan naar voren en wordt dan de koploper, de machinist zoals je wilt. Dan is opnieuw de achterste aan de beurt om rustig naar voren te komen. En zo verder…

Het bijzondere is dat de groep als één geheel zich voort beweegt. Vaak hoeft er amper gepraat te worden. Voelt een ieder aan wat er gebeurt. Dat doet me denken aan een colonne mieren. Het is gebleken dat de achterste mieren van de lange sliert op weg naar voedsel of bouwmateriaal voelen wat er zich voor in de colonne afspeelt. Als bijvoorbeeld de voorste op een niet te nemen hindernis stuit ‘weet’ het achterdeel al wat gaande is zonder dat er een opstopping, botsing of andere veranderingen zichtbaar zijn. De mieren achteraan buigen als vanzelf een nieuw gekozen richting op.

Zo ook bij onze mensentrein in hardloopkleren: het gaat vanzelf, je wordt meegezogen in de energie van de anderen. Het gaat en je volgt. Dit loopt als een trein! Iemand uit mijn loopgroep vertelde me een paar maanden geleden dat zij bijna altijd koude handen heeft. Daardoor heeft ze op haar werk vaak problemen om via het vingertop-scan systeem het bedrijfspand binnen te komen. Hanger vingertop is te koud waardoor zij niet herkend wordt door de scanner. Daar staat ze dan en van buiten wachten werd haar vinger natuurlijk niet warmer. Sinds een poosje komt de medewerkster makkelijk het gebouw binnen. Waardoor? Ze realiseerde zich niet dat haar handen sinds kort tegenwoordig veel warmer aanvoelen en dus ook haar vingers. De vrouw is beter gaan ademen en gaan sporten. De bloedvaten verwijden zich makkelijker waardoor er meer bloed en warmte door haar handen stroomt!

Langer uitademen, dat is de sleutel. Je zuurstof komt tijdens je uitademing in je bloed en hoe langer de uitademing des te meer tijd het zuurstof heeft om zich naar het bloed en dus naar je organen en spieren te laten transporteren. Koolzuurgas is het afvalproduct wat je produceert en wat je weer uitademt. Toch heb je een klein percentage koolzuurgas nodig. Dit heeft een belangrijke functie; het zorgt voor een goede zuurgraadbalans in je hele lichaam waardoor je voldoende weerststand hebt tegen ziektekiemen en virussen. Koolzuurgas is ook nodig om je een beetje relaxt te voelen en het houdt je bloedvaten open. Denk maar na; bij stress en onrust (bijvoorbeeld een spannend gesprek) hebben veel mensen koude handen en voeten. Dat komt omdat je bloedvaten zich op dat moment vernauwen! Je hebt dus een beetje koolzuurgas nodig. Daarom kun je beter maar niet alle koolzuur uitblazen! Dat gebeurt bij een snelle ademhaling of als je juist te diep inademt. Dan is er te veel ventilatie maar te weinig efficiënte gaswisseling; komt er dus te weinig zuurstof in je bloed en blijft er ook relatief te weinig koolzuurgas in je lichaam.

Even terug naar de loopster die nu wel haar bedrijfspand binnen kan komen. Zij is rustiger gaan ademen, met een langere uitademing en heeft zich aangeleerd niet zo diep in te ademen. Daardoor is ze efficiënter gaan ademen, zuurstof naar de organen en spieren gaan brengen. Dit betekende dat ze meer en langer kon rennen. Zowel door het beter en bewuster ademen als door haar sporten is ze veel meer ontspannen. En heeft ze ook minder ergernis bij de deur! Wil je meer weten en zicht hebben op hoe jij ademt? Kom dan eens langs voor een ademanalyse. Het zal je zeker opluchten!

Nico van der Breggen

Geef een reactie