Hoe is het met sportieve voornemens?

Hoe is het met jouw goede voornemens van het nieuwe jaar?

Het is inmiddels lente. We hebben al aardig wat mooie dagen gehad waardoor we het voorjaar ruiken en zin hebben om naar buiten te gaan. Het is langzamerhand al wat drukker in de Amsterdamse parken met sporters en wandelaars.

Drie maanden van het nieuwe jaar zijn voorbij. Tijd voor een eerste terugblik op 2015 tot nu toe. Hoe begon jij aan en hoe is het nu? Had je ook goede voornemens of wensen voor jezelf? Je had vast wel een idee hoe of wat je anders wilde doen dit jaar. Dat je meer of juist anders wilde gaan sporten.

En? Hoe is het met jouw voornemens en je sportieve doelen? Hoe gaat het daarmee tot nu toe? Ben je er nog even gemotiveerd mee bezig?

Het blijkt dat een groot deel van de mensen met sportieve voornemens deze inmiddels op een lager pitje hebben staan, uitgesteld of zelfs al weer vergeten.

Nu is het voorjaar, een nieuw seizoen een goed moment om even bij je ‘oude’ voornemens bij stil te staan. Niet om nu tot de conclusie te komen dat het je toch niet lukt of geen zin meer zou hebben.. Maar om juist je te motiveren er nog wel wat mee te doen. Het is nog niet te laat en het voorjaar, de periode van nieuw leven en nieuwe kansen, kan daar een uitstekende gelegenheid zijn om er mee te beginnen.

Hoe bereik je toch wat je wilde bereiken?

Hoe vaak loop je nu hard of ga je nog naar de sportschool of op de fiets naar je werk?

Hier volgen een paar tips om je doelen te bereiken:

  • Kies en focus je op één, overzichtelijk doel. Wil je je conditie verbeteren, minder eten of vaker/langer sporten per week.
  • Was het eigenlijk wel duidelijk wat je wilde? Soms blijk je toch niet helder genoeg te zijn geweest voor jezelf. Maak je goede voornemens zo specifiek mogelijk. Maak ‘t concreet. Op welke dag ga ik dit of dat doen….hoe laat en met wie…Zo is de kans groter dat je niet terugvalt in je oude gewoontes.
  • Zijn sommige voornemens of afspraken met jezelf verbleekt? Geen nood en oordeel niet te hard over jezelf. Stel je zelf de vraag: was mijn doel of voornemen wel reëel ? Blijf in het moment van nu. Het gaat over wat je nu wilt en wat er nu mogelijk is! Over het algemeen schatten we het gemak waarmee we onze voornemens in de toekomst zullen uitvoeren te rooskleurig in. Je denk daardoor dat je morgen meer tijd en energie zult hebben voor iets waar je vandaag geen zin in hebt. De oplossing: begin vandaag!
  •  Hoe meer herhaling des te meer ‘t in je systeem komt. Dus sommige afspraken elke dag doen in plaats van om de dag. Routine dus! Dan worden het goede gewoontes.
  •  Leer beter met stress omgaan.
Stress stimuleert kortetermijndenken, verlangen naar onmiddellijke bevrediging en direct resultaat. Terwijl je voor zelfbeheersing juist aan het grote geheel moet blijven denken. Zorg dus voor ontspanning om je sterke wil op te laden. Adem bijvoorbeeld met aandacht. Langzaam ademen haalt uw lichaam uit de toestand van korte termijn stress. Ga bijvoorbeeld iedere dag vijf minuten buiten wandelen.

 

Belangrijk is: zoek hulpmiddelen!

  • Waar was je eigenlijk mee bezig en wat is de reden ook al weer? Om je doel te bereiken is het belangrijk om het eindresultaat voor ogen te houden. Het herinneren van het waarom helpt je om jouw doel te bereiken. Wat je zou kunnen helpen is een ander te doel te maken, ter ondersteuning van hetgene wat je wilt. Schrijf je in voor een sportevenement, ga meedoen aan een loopwedstrijd of plan een actieve vakantie waar je fit voor wilt zijn.
  • Zoek mensen op die het zelfde willen of al doen. Als je met mensen omgaat die ook het zelfde willen bereiken als jij, ga je dat gedrag als de norm ervaren. Dat maakt het voor jou gemakkelijker om je doel te realiseren. Ga op een sport of beweeg club, of doe mee aan de plaatselijke loopgroep. Er zijn er talloze!
  • Een technologisch hulpmiddel kan ook.. Apps en activity trackers zijn bijna niet meer weg te denken tijdens het sporten. Vooral hardlopers en wielrenners maken veelvuldig gebruik van apps.

De bekendste apps onder sporters zijn Hardlopen met Evy (36 procent), Runkeeper (34 procent) en Runtastic (20 procent). De bekendste activity trackers zijn Nike FuelBand (12 procent), Garmin Vivofit (9 procent), Jawbone en Fitbit (beide 7 procent).

Bijna de helft van de hardlopers (46 procent) gebruikt een app bij het hardlopen. Een kwart van de wielrenners gebruikt apps en een op de tien wandelaars gaat erop uit met een app. Runkeeper is voor hardlopers, wandelaars en wielrenners de populairste app. De tweede meest gebruikte app varieert per sport. Hardlopers gebruiken Hardlopen met Evy, wielrenners Strava en wandelaars Runtastic.

De populariteit van apps tijdens het sporten komt ook deels door de mogelijkheid de resultaten te delen. Het delen van sportprestaties is populairder onder mannen (20 procent) dan onder vrouwen (12 procent). Het delen van foto’s en routekaartjes is het meest populair.

Laatst las ik het boek “Discipline” Marli Huijer. Een mooi boek waarin Marli zegt dat discipline en vrijheid samen gaan en elkaar nodig hebben om iets te bereiken. Enkel dwang gaat niet werken. De vrijheid om te kiezen werkt motiverend en geeft een zelfrespect. En dat stimuleert je keuzes om gedisciplineerd te zijn of te worden.

Leven de vrijheid en geniet van het bewegen en sporten!

Nico van der Breggen.

Geef een reactie