Je bekijkt nu Is hardlopen saai? Kwali-tijd!
Young man running by the riverside

Is hardlopen saai? Kwali-tijd!

Ik las vorige week een artikel in dagblad Trouw van Nando Boers dat langzame sporten als golf, tennis en de 10 kilometer schaatsen al snel saai en vervelend ervaren worden. Vooral om er naar te kijken en als t zo lang duurt.

De toeschouwers hun aandacht verliezen bij dat partijtje golf of honkbal. De spanningsboog van de sport-consument is kleiner en de toeschouwer voor tv of op de tribune heeft ook niet zoveel tijd meer. De afleiding en snelheid zit um in de smart Phone en de laptop. Daar kunnen we de interesse nog makkelijk voor opwekken en zijn we snel en zelfs lang in verdiept.

Bij de marathon van Amsterdam van vorige week zondag 19 oktober, waren toch heel veel toeschouwers en enthousiaste supporters en t zag er nou niet echt uit dat zij zich verveelden. Zou dat komen omdat t ook smullen geblazen is al die runners te zien zwoegen en afzien? Leedvermaak of je verwonderen over het doorzetten van andermans inspanning heeft de mens altijd al geraakt. We kunnen ons dan deels verplaatsen in die tanende atleet. En zijn blij dat wij niet in zijn  of haar (sport)schoenen staan.

Ook verbazingwekkend is dat de loopsport nog altijd groeiende is. Ook het aantal deelnemers aan hele en halve marathons valt op. Zou dat te verklaren zijn omdat we weer uitdagingen nodig hebben?

Volgens Boers roept de moderne tijdgeest uitgedrukt in gigabytes en impuls sociale media paradoxaal genoeg juist behoefte om te ontsnappen aan de dwang en hectiek van alle dag. De traagheid van hardlopen, golfen en tennis brengen deze escape uitermate goed teweeg!

Mooi gezegd want bij hardlopen loop je inderdaad je hoofd leeg. Zowel op lange als korte afstanden.

Het hoeft helemaal niet spectaculair snel met telkens een nieuwe PR-tijd of afstand.

Genieten en je hoofd uit…is juist door de beweging meer schakelingen aanmaken. Door te bewegen op een inspanningsniveau wat ons lijf en brein nodig hebben worden er meer neuronenverbindingen in ons brein gemaakt. Dat heeft als gevolg dat we makkelijker leren en jawel, sneller worden in denken en focus. Dat betekent enerzijds een betere concentratie en rust in jezelf en anderzijds kun je meer sociale prikkels beter verwerken en wordt je ook sociaal vaardiger.

Dit alles kun je weer goed inzetten om langer naar een saaie ‘tijdrovende’ sport te kijken of aan deel te nemen. En ook om sneller op de tablet en laptop te switchen!

Bij langzame sporten wordt de tijd die je aan het sporten besteedt zowel voor de supporter als voor de atleet serieuze vrije tijd. Ik noem dat kwali-tijd.

Boers eindigt zijn artikel met een prachtige conclusie: “Sport is op haar best een culturele uiting die de harde werkelijkheid van het alledaagse leven even van je weghoudt. En hoe langer de sport daarin slaagt, hoe beter het is.”

Artikel van Nandoe Boers uit dagblad Trouw van zaterdag 18 oktober’14.

Nico van der Breggen

Geef een reactie