Je bekijkt nu Hoe is het met je goede voornemens?

Hoe is het met je goede voornemens?

Goede voornemens en de doelen…

Had je begin dit jaar ook goede voornemens gemaakt? Heel uitgesproken of toch meer in het klein en voor jezelf gehouden?

Iedereen begint het nieuwe jaar met een schone lei en hoopt er t beste van te maken.

Wat is er nu bijna halverwege het jaar tot nu toe van je pogingen om het anders of beter te doen gekomen?

Dit is geen gewetensvraag maar een verklaring waarom het zo moeilijk is om je aan je goede voornemens te houden.

Dit stukje is tevens een ondersteuning om het dit jaar echt te kunnen doen en te kunnen volhouden!

Een groot aantal mensen zag al sommige voornemens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het is ook heel lastig en het lijkt of we worden tegen gewerkt, door onze eigen hersenen!!

Neurologen weten inmiddels dat er niet een persoon in ons continu de regie heeft over ons denken, voelen en doen. Er zijn verschillende delen of subpersonen die afwisselend onze emoties en ons gedrag beïnvloeden. Is het de “Baas”, de “Perfectionist”, de

“Opportunist” ,“de Bezorgde” of de “Strenge” of een “Goed Bedoelende Verstandige” die ons heeft gezegd om dit jaar niet meer te roken, meer te gaan genieten en niet zo hard te werken, minder suikers en vet te eten of 3 keer per week te gaan sporten?

Het brein bestaat uit nog minstens tien keer zoveel delen die ons afwisselend en verschillende niveaus laten weten wat hun wensen en belangen zijn.

Het ene systeem zegt: “ik wil eten en wel onmiddellijk en vooral veel suikers of vet”, het andere roept: “ nee, we gaan bij de Natuurwinkel gezond voedsel kopen”.

Een andere subpersoon vindt: “vanaf nu leef ik heel sportief en ga ik om de dag 5 kilometer gaan rennen in het park”.

In onze hersenen, in de prefrontale cortex worden onze goede voornemens aangestuurd. Omdat dit veel denk en beheers-werk is, wordt deze prefrontale cortex soms moe en dan komt er ruimte voor de andere delen, met andere belangen om de regie over te nemen.

Als je pech hebt wordt je bestuurd door de “Rebel” of de “Roekeloze” en zorgt dat je met een zak patat op de bank voor de tv belandt in plaats van dat je in het bos aan het rennen bent met achteraf een bak muesli met fruit.

De teleurstelling achteraf : “zie je wel, t lukt mij niet om dit vol te houden” of “ach, ik overdreef met mijn plannen” is dan een volgend hersen-subpersoontje dat het overgenomen heeft…!

Net zoals je lichaam te trainen is is ook je geest en wilskracht te trainen. Een heel belangrijk onderdeel daarvoor is MOTIVATIE!

Als iemand overtuigd is dat wilskracht en doorzettingsvermogen en zelfwaardering het kunnen winnen van je muitende delen dan is er heel veel mogelijk en veel goede voornemens worden werkelijkheid.

Het allerbelangrijkste daarbij is je DOELEN stelt. Maak vooral realistische en haalbare doelen.

Als je merkt dat je wel je aan een voornemen kunt houden of doel haalt dan geeft dat een enorme testosteronstoot in je lijf. Het succes gevoel dat zorgt dat je nog een keer wilt winnen! Een nieuw of groter doel wilt stellen.

Testosteron is een hormoon dat de aanmaak van dopamine in onze hersen doet toenemen. En dopamine is de belangrijkste neurotransmitter die het beloningsysteem in onze hersenen activeert. Ook bij seks, geld verdienen en drugs wordt dit deel in onze hersenen actief. Een heerlijk gevoel. We willen er meer van omdat dopamine onze motivatie activeert. We worden meer gefocust op ons doel omdat we opnieuw succes willen ervaren. Zo lekker vinden we dat.

Dat maakt ons doelgerichter, zelfverzekerder en minder bezorgd of bang voor risico’s.

Het geweldige nieuws is dat door deze verandering in onze stofwisseling ook onze hersenen veranderen! Het aantal neuroreceptoren dat ontvankelijk is voor testosteron wordt vergroot en het neuronen netwerk uitgebreider waardoor we meer testosteron aanmaken en dit makkelijker binnen bij ons doorwerkt en een overwinningsgevoel bewerkstelligt. Het maakt ook dat we helderder kunnen denken.

Hoe kun je hier gebruik van maken als t gaat over meer bewegen en sporten?

Houd je hersenen voor de gek en maak van jezelf denkbeeldig een overwinnaar!

Beweeg als een winnaar, stel je zelf voor dat je een super-atleet bent, een prof die de sport als geen ander volledig beheerst en niet bang is voor de tegenstander.

Het helpt om je doelen helder te hebben. Waarom had je ook al weer dat goede voornemen bedacht? Toch niet alleen omdat anderen dat vinden?? Er is een deel in jou dat graag goed en gezond wil zijn, zich lekker wil voelen omdat het jouw hele zelf en brein goed doet. Verbind je met dat deel in jezelf dat het goed met je voor heeft. Stel je zelf voor hoe je graag wilt bewegen, je dagelijkse dingen doet en in het leven wilt staan en met anderen omgaan.

Hieronder staan allemaal redenen om te gaan en blijven bewegen.

Buiten hardlopen is daarvan een van de vele mogelijkheden…

Vul zelf de lijst aan met jouw persoonlijke redenen.

Echt, het helpt je motiveren…

  • Verbetering van de bloeddruk
  • Kleinere kans op hartaandoeningen
  • Voorkomen van diabetes
  • Bevordering van een goede stemming
  • Sterkere afweer tegen ziektes en infecties
  • Betere conditie en een fitter gevoel
  • Verlenging van mijn levensjaren
  • Een rustiger gevoelen en kalmer gemoed
  • Botten en spieren worden sterker
  • Reductie van darm en borstkanker
  • Een betere ademhaling
  • Ik wordt er een blijer mens van
  • Zo geniet ik ook van de natuur
  • Ik kan mijn hoofd ‘leeg’ lopen
  • Makkelijker relativeren
  • Meer libido
  • Een creatiever brein
  • Meer doen waar ik zin in heb

Nico van der Breggen

Geef een reactie