Je bekijkt nu Stress

Stress

Stress. We kennen het allemaal. Niet erg en ook goed om af en toe stress te ervaren. Alles, elke verandering is stress. Als je het maar kunt reguleren. En zelfs als we het kunnen reguleren is het goed om te weten hoe je met je ademhaling daar invloed op kunt hebben. We houden de adem in bij schrik of als er iets spannends gebeurt, bij intensief hard werken of bij hoge spanning versnelt de ademhaling zich. Maar ook bij afleiding door een nieuw bericht op je telefoon verandert je adempatroon. Fysiek zal je borst zich spannen en je nek en schouderspieren worden actiever en laten je hoger inademen.

Je brein wordt heel actief / alert van een hoge ademhaling. Een hoge ademhaling versterkt de activiteit in je brein. Het zoogdierenbrein/limbisch systeem is onbewust en heeft een waarschuwingsfunctie. De alarmknop gaat aan bij stress, de alertheid neemt toe. Hierdoor wordt je ademhaling geactiveerd.

Vice versa: ga je rustiger ademen en wordt jouw adempatroon kalmer dan geeft dat een ontspannend signaal naar je zoogdierenbrein; de alertheid zal dan afnemen en dus ook de stress.

Geef een reactie